دادههای “ماموریت تکامل مواد فرار و جو مریخ” (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN Mission) ناسا که به اختصار ماون (MAVEN) نامیده میشود اخیرا به دانمشندان در درک بهتر سیاره سرخ کمک بزرگی کرده است.
به گزارش ایسنا و به نقل از اکسپرس،آژانس فضایی آمریکا(ناسا) اخیرا اطلاعات غیرمنتظره و غافلگیرکنندهای در مورد یافتههای جدیدشان از ماموریت ماون درباره سیاره مریخ منتشر کرده است.
حدود هفت سال است که سیاره سرخ توسط ماون، اولین فضاپیمایی که بطور خاص برای مطالعه جو بالایی و برای درک بهتر تکامل آب و هوای مریخ طراحی شده است مورد بررسی و نظارت است.
فضاپیما ماون با اندازهگیری سرعت باد و جهت وزش آن در قسمت بالایی اتمسفر مریخ کشف کرده است که جریانهای باد در قسمت فوقانی اتمسفر مریخ چگونه است.
ناسا این کشف را “غیر منتظره و غافلگیرکننده” خواند و این بدان معناست که فضاپیمای ماون میتواند تمام سطوح سیاره سرخ را با جزئیات بررسی کند.
ناسا در این باره گفت: در اوایل زمان تشکیل این سیاره، ظاهرا مریخ دارای جو بسیار مهمان نوازانهتری از منطقهای بود که امروز میبینیم در آن زمان شرایط آب و هوایی این سیاره فرق میکرد و آب فراوانی در آنجا وجود داشت.
از سال ۲۰۱۳، ماموریت ماون ناسا با مطالعه جوی بالایی سیاره سرخ در حال بررسی این سوال است. اکنون این فضاپیما برای اولین بار نقشههای جهانی باد در ارتفاع بالای مریخ را نقشه برداری کرده است.
ناسا طی بیانیهای گفت: این فضاپیما در نزدیکترین حالت از جو بالایی مریخ عبور میکند و با مولکولهای هوا برخورد کرده و ترکیبات آنها را با ابزاری به نام NGIMS شناسایی میکند. ماون همچنین میتواند ابزار NGIMS را به جلو و عقب بچرخاند تا سرعت هوا را اندازه گیری کند. این اندازهگیریها عکس جزیی از سرعت باد و جهت حرکت آن را ارائه میدهد. این اندازهگیریها نشان میدهد که چگونه سرعت و جریان بادها در مکانهای مختلف مریخ متفاوت است. اکنون دانشمندان از دادههای فضاپیمای ماون برای ساختن نقشه جریانهای باد مریخ استفاده کردهاند.
ماموریت تکامل مواد فرار و جو مریخ(Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN Mission) که به اختصار ماون(MAVEN) نامیده میشود، کاوشگر فضایی است که به منظور مطالعه جو مریخ به هنگام گردش در مدار آن طراحی شده است. هدف ماموریت این کاوشگر تعیین وضعیت آب و جو مریخ است. کاوشگر ماون در ۱۸ دسامبر ۲۰۱۳ توسط موشک اتلس ۵ به فضا پرتاب شد. این کاوشگر در ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۴ به مریخ رسید و در ارتفاع ۱۵۰ کیلومتری سطح سیاره در مدار قرار گرفت.
منبع: ایسنا