دومین سقوط مرگبار هواپیمای ۷۳۷ مکس ۸ (آخرین و پرفروشترین جت شرکت بوئینگ) در پنج ماه گذشته، موجب افت سهام شرکت بوئینگ به بیش از ۵ درصد شده است.
جت هواپیمایی اتیوپی، مدت کوتاهی پس از برخاست از آدیس آبابا سقوط و تمامی ۱۵۷ نفر مسافر آن کشته شدند. اطلاعات پرواز و صدای کابین خلبان بازیابی شد اما عامل سقوط این جت همچنان ناشناخته است و تحقیقات در این زمینه چندین هفته طول میکشد. سقوط دوم این جت مربوط به هواپیمایی Lion Air اندونزی است که در اواخر اکتبر در جزایر اندونزی رخ داد. برخی از کشورها از جمله اتیوپی، اندونزی و چین در واکنش به سقوط هواپیماهای ۷۳۷ مکس ۸، تمامی ناوگان متعلق به این جت را زمینگیر کردند.
طبق گفته هواپیمایی اتیوپی، با اینکه علت این حادثه تاکنون مشخص نشده، اما بدلایل ایمنی و بمنظور جلوگیری از حوادث مشابه مجبور به لغو پرواز و عدم استفاده از ناوگان ۷۳۷ مکس شدند.
هواپیمایی Comair متعلق به آفریقای جنوبی نیز اولین جت ۷۳۷ مکس ۸ خود را که چند روز پیش از این حادثه تحویل گرفت، بعلت احتمال وقوع مجدد سقوط این جت زمینگیر کرد. و منتظر مشورت با متخصصان فنی بوئینگ و دیگر خطوط هواپیمایی خواهد ماند. با این حال، چندین خطوط هواپیمایی و همچنین بزرگترین مشتریان بوئینگ در امریکا از جمله هواپیمایی Sowthwest اظهار کردند به پروازهای خود با این جت ادامه خواهند داد.
زمینگیر شدن جتهای ۷۳۷ مکس ۸ در برخی کشورها و خطوط هواپیمایی ضربه سنگینی به کسب و کار بوئینگ وارد کرده است. این جت در ژانویه ۲۰۱۷ پرواز خود را شروع کرد و شرکت بوئینگ بیش از ۳۵۰ فروند از آن را با قیمت هر فروند ۱۲۰ میلیون دلار به مشتریان خود تحویل داده است. حدود ۵۰۰۰ فروند از این جت نیز تحت سفارش است که مشخص نیست این حادثه چه تاثیری بر روی خط تولید بوئینگ خواهد گذاشت. در صورت تصمیم امریکا بر خروج از سرویس این جت بطور موقت، بوئینگ بهای سنگینی پرداخت خواهد کرد. ممکن است بوئینگ درصدد جبران این خطوط هوایی برای تحویل بموقع محصول شود مانند سرمایهگذاری برای طراحی مجدد و یا بروزرسانی آن. همچنین باید به شکایتهای خانوادههای قربانیان حادثه هواپیمایی اتیوپی نیز رسیدگی کند.
طبق گفته کارتر کوپلر تحلیلگر Melius Research، در صورت زمینگیر شدن ناوگان ۷۳۷ مکس توسط بازرسان، شرکت بوئینگ حدود یک بیلیون دلار متضرر خواهد شد. کارتر این هزینه مالی را طبق دستور توقف پرواز ناوگان ۷۸۷s همین شرکت توسط FAA در سال ۲۰۱۳ بدلیل نقص در سیستم باتری هواپیما تخمین زده است.
افت سهام بوئینگ در پی این حوادث حدود ۱۳ میلیارد دلار از ارزش بازار این شرکت را از بین برده است. تصمیم هواپیمایی کشوری چین برای زمینگیر کردن این هواپیماها آسیب جدی به بازار بوئینگ در منطقه که سهم عمدهای در خرید این جتها از بوئینگ داشته است، وارد کرد. خطوط هوایی چینی حدود ۱۰۴ فروند ۷۳۷ مکس سفارش دادهاند و تنها حدود ۷۰ فروند از آن را تحویل گرفتهاند. شرکتهای هواپیمایی که در این منطقه همچنان به پروازهای ۷۳۷ مکس خود ادامه دادهاند، SpiceJet هند، EastarJet کره جنوبی، Fiji Airways و SilkAir سنگاپور هستند.