سخنگوی دولت ژاپن اعلام کرد: ژاپن برای محافظت از کشتیهای ژاپنی هواپیماهای جنگی و گشتی به خاورمیانه ارسال خواهد کرد، زیرا اوضاع در خاورمیانه که نزدیک به ۹۰ درصد واردات نفت خام این کشور را تأمین میکند بسیار بیثبات است.
براساس طرحی که توسط کابینه نخست وزیر شینزو آبه تصویب شده است، یک ناوشکن مجهز به هلیکوپتر و دو هواپیمای گشت P-3C، با هدف جمعآوری اطلاعات بطور ایمن به منطقه اعزام میشوند. در صورت بروز وقایع اضطراری، دستور ویژهای توسط وزیر دفاع ژاپن صادر میشود تا به نیروهای خود اجازه دهد از اسلحه استفاده کنند تا از کشتیهای در معرض خطر محافظت کنند.
یوشیدید سوگا، دبیرکابینه، در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: “صلح و ثبات در خاورمیانه برای صلح و سعادت جامعه بینالمللی از جمله ژاپن بسیار مهم است.”
اختلاف بین ایران و ایالات متحده از زمانیکه دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا، ایالات متحده را از توافق هستهای بین المللی ۲۰۱۵ با ایران بیرون کشید و تحریمهای مجدد را به آن اعمال کرد، افزایش یافت. در ماه می و ژوئن، چندین حمله به کشتیهای تجاری بینالمللی در منطقه رخ داد، از جمله نفتکش ژاپنی متعلق به Kokuka Carusous، که ایالات متحده آمریکا، ایران را مقصر این اتفاق دانست. اما تهران اتهامات وارده را رد کرد.
استقبال واردکنندگان و پالایشگاه های نفت
تاکاشی تسوکیوکا، رئیس انجمن نفت ژاپن در بیانیهای گفت: “وضعیت خاورمیانه غیرقابل پیشبینی است. ما معتقدیم که تصمیم اتخاذ شده در این زمینه، موجب امنیت کشتیها در منطقه میشود.
ژاپن، تصمیم گرفت به جای پیوستن به ایالات متحده برای محافظت از حمل و نقل در منطقه، عملیات خود را آغاز کند.
آبه در دیداری مختصر با رئیس جمهور ایران، حسن روحانی، از طرح توکیو مبنی بر ارسال نیروهای دریایی به خلیج فارس خبر داد. که شامل خلیج عمان، دریای شمال عربستان و خلیج عدن میشود. که تنگه هرمز جزو آن نیست.
یک مقام وزارت دفاع گفت که دولت ژاپن قصد دارد در ماههای آتی عملیات هواپیماهای گشتی خود را آغاز کند. این تصمیم دولت برای مدت یک سال تا ۲۶ دسامبر ۲۰۲۰ مؤثر است. و برای گسترش فعالیتهای نیروهای مسلح در خاورمیانه، تصویب کابینه جدید لازم است.