ایرواسپینا

فضاپیمای هندی “چاندرایان -۲” پیشرو در تلاش های جدید برای رسیدن به ماه

آژانس فضایی هند (ISRO) اعلام کرد ماژول فرود (فرودگر) ماموریت بدون سرنشین “چاندرایان -۲” (Chandrayaan-۲) از مدار جدا شده است.

به گزارش ایسنا و به نقل از فیز، آژانس فضایی هند اعلام کرد در حال حاضر همه سیستم‌ها و فرودگر سالم هستند و در آخر این هفته نیز فرودگر در قطب جنوبی ماه قرار خواهد گرفت. طی مانور امروز فرودگر از بخش بالایی مدار جایی که از زمان شروع مأموریت ( ۲۲ ژوئیه) در آنجا قرار داشت، جدا شد.

این ماموریت ۱۴۰ میلیون دلاری نخستین تلاش هند برای فرود بر ماه و مطالعه و بررسی حضور آب خواهد بود. کلمه چاندرایان ۲ کلمه‌ای به زبان سانسکریتی است و معنای آن “ماه نورد” (moon craft) است. سانسکریت یا سَنسکریت (Sanskrit) زبان باستانی مردم هندوستان و زبان دینی مذاهب هندوییسم، بودیسم و جاینیسم است.

۲۲ ژوئیه ۲۰۱۹ هند فضاپیمای “چاندرایان ۲” خود را سوار بر موشک “GSLV Mk-III” از مرکز فضایی “ساتیش داوان”(SDSC) در ایالت آندرا پرادش به ماه پرتاب کرد.

موشکی که در این مأموریت به کار گرفته شد، “GSLV Mk-III” نام داشت که قوی‌ترین تقویت کننده(booster) هند به حساب می‌آید.

پس از مأموریت “چاندرایان -۱ “، “چاندرایان -۲” دومین مأموریت بزرگ قمری هند محسوب می‌شود. مأموریتی که اولین فضاپیمای بدون سرنشین هند بود و در سال ۲۰۰۸ میلادی به فضا پرتاب شد و به مدار ماه رسید. این مدارگرد به بررسی وجود مولکول‌های آب روی ماه کمک کرد.

فضاپیمای چاندارایان ۲ حامل یک مدارگرد، سطح‌نشین و ماه‌نورد است که تقریبا همه آنها در هند طراحی شده است.

بنابر برنامه‌ریزی‌ها مدارگرد این فضاپیما حدود یک سال به دور ماه خواهد چرخید و علاوه بر تصویربرداری از سطح ماه به مطالعه جو آن نیز خواهد پرداخت. سطح نشین یا فرودگر این فضاپیما که “ویکرام”(Vikram) نام دارد نیز در حالیکه حامل ماهنورد است به سمت قطب جنوب ماه خواهد رفت و هنگامی که سطح ماه را لمس کرد، در حالیکه از دور توسط دانشمندان سازمان پژوهش‌های فضایی هند کنترل می‌شود، آزمایشاتی را انجام خواهد داد.

هدف اصلی این مأموریت بررسی مکان و فراوانی آب در سطح ماه است. برنامه‌ریزی‌های سازمان فضایی هند نشان می‌دهد که فرودگر آنها در تاریخ ۷ سپتامبر سال جاری(۱۶ شهریور) در قطب جنوبی ماه قرار خواهد گرفت.

محققان معتقدند وجود آب روی ماه باعث می‌شود که این کره یک ایستگاه سوخت‌گیری مناسب برای سفرهای فضایی آینده باشد. اکنون هندی‌ها قصد دارند تا در آینده و در سال ۲۰۲۲ انسان به فضا بفرستند.