محققان با استفاده از اطلاعات به دست آمده از ماهواره PROBA-2 متعلق به آژانس فضایی اروپا که در مدار زمین گردش میکند، توانستند برای اولین بار تصویری از قطب شمال خورشید به دست آورند.
زمین و اغلب اجرام موجود در منظومه شمسی در یک صفحه مسطح و نزدیک به استوای خورشید به دور آن گردش میکنند. ماهوارهها و فضاپیماهایی نیز که به فضا پرتاب میشوند، در همین صفحه حرکت میکنند. حرکت اجرام در این صفحه که با عنوان دایره البروج شناخته میشود حاصل دیسک غبار عظیمی است که در زمان تولد خورشید به دور آن در گردش بوده و مواد سازنده سیارات منظومه شمسی را فراهم کرده است.
پیش از این تنها یک ماهواره به نام اولیسه (Ulysses) در مداری خارج از دایره البروج به دور خورشید گردش کرده و از فاصله ۳۲۲ میلیون کیلومتری قطب آن عبور کرده است. اما این ماهواره فاقد دوربین و هرگونه وسیله تصویربرداری بود.
هنگامی که فضاپیمایی به مشاهده اتمسفر خورشید میپردازد، تمام دادههای موجود در خط دید خود را گردآوری میکند. محققان با استفاده از این داده ها می توانند ساختار و شکل مناطق قطبی خورشید را پیش بینی کنند.
ماهواره PROBA-۲ نیز با استفاده از طول موجهای ماورای بنفش توانسته است تمام دادههای مورد نیاز برای بازسازی قطب خورشید را گردآوری کند و محققان آژانس فضایی اروپا از ماه ژوئن سال جاری میلادی تلاش کردند تا با استفاده از این دادهها تصویری از قطب شمال خورشید را بازسازی کنند.
این تصویر در کنار داده های فضاپیمای اولیسه اطلاعات زیادی را درباره مناطق قطبی خورشید به دست میدهد.
قرار است آژانس فضایی اروپا در سال ۲۰۲۰ ماهواره خورشید گرد خود را به فضا پرتاب کند تا در ارتفاع مناسب تصاویری را از سطح خورشید و قطب های آن تهیه کرده و در اختیار محققان قرار دهد.
منبع: ایرنا