ایرواسپینا

ترس از لو رفتن اسرار نظامی ماهواره جاسوسی آمریکا با توییت ترامپ در مورد ایران

کارشناسان رصد ماهواره‌ها می‌گویند توییت ترامپ در مورد ایران به آن‌ها کمک کرده تا اطلاعات بیشتری در مورد عملکرد یک ماهواره جاسوسی سری به دست آورند.

رادیو ملی آمریکا (ان‌پی‌آر) روز سه‌شنبه گزارش داد که توییت اخیر «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا در مورد یک حادثه مرتبط با برنامه فضایی ایران، به لو رفتن نوع ماهواره جاسوسی آمریکا منجر شده است.

«مارکو لنگبروک» از رصدکنندگان سامانه‌های ماهواره‌ای که در هلند مستقر است، به ان‌پی‌آر گفته است که تقریبا تردیدی وجود ندارد که عکسی که ترامپ از انفجار در سایت پرتاب موشک سمنان منتشر کرده، توسط ماهواره موسوم به «USA 224» گرفته شده است.

این ماهواره که در سال ۲۰۱۱ توسط دفتر شناسایی ملی آمریکا به فضا پرتاب شد، یکی از محرمانه‌ترین ماهواره‌های آمریکاست و تقریبا تمام اطلاعات مربوط به آن سری نگه داشته شده است. با این وجود، لنگبروک می‌گوید به واسطه مدار حرکت و اندازه این ماهواره، اغلب متخصصان معتقدند که این ماهواره از نوع ماهواره‌های شناسایی چندین میلیارد دلاری «KH-11» است.

لنگبروک به ان‌پی‌آر گفته است: «این در اصل یک تلسکوپ بزرگ است که به تلسکوپ هابل چندان هم بی‌شباهت نیست، اما به جای آنکه به ستاره‌ها نگاه کند، رو به زمین است و از تمام جزئیات عکس‌برداری می‌کند.»

ترامپ هفته گذشته در اقدامی کم‌سابقه، تصویری طبقه‌بندی‌شده از انفجاری که به واسطه یک نقص فنی در سایت سمنان رخ داده، در توییتر خود منتشر کرد. به نوشته ان‌پی‌آر، این عکس به شدت توجه افرادی که مسیر حرکت ماهواره‌ها را دنبال می‌کنند، جلب کرد. این افراد با توجه به نوری که از ماهواره‌ها ساطع می‌شود، حتی مسیر ماهواره‌های جاسوسی را نیز دنبال می‌کنند و با محاسبات ریاضی تشخیص می‌دهند که هر ماهواره در هر لحظه در حال رصد کدام نقطه از زمین است.

به نوشته ان‌پی‌آر، برخی از رصدکنندگان ماهواره با مدل‌سازی رایانه‌ای حتی زاویه برداشته شدن عکس را نیز شبیه‌سازی کرده‌اند. پیش از این برخی این گمانه را مطرح کرده بودند که این عکس توسط یک پهپاد یا هواپیمای جاسوسی برداشته شده باشد، اما محاسبات انجام‌شده توسط افرادی که ماهواره‌ها رصد می‌کنند، این گمانه‌زنی را رد می‌کند.

«ملیسا هنهام» از کارشناسان تصویربرداری ماهواره‌ای و معاون گروه «شبکه آزاد هسته‌ای» مستقر در وین یکی از افرادی که گمان می‌کرده این تصویر توسط یک پهپاد گرفته شده باشد. وی با بیان اینکه نحوه عملکرد این ماهواره غافلگیر شده، در مورد تبعات افشای این اطلاعات می‌گوید: «تصور می‌کنم که رقبای [ایالات متحده] هم این تصویر را بررسی خواهند کرد و آن را مهندسی معکوس می‌کنند تا دریابند که سنسور آن چطور کار می‌کند و در آن از چه نوع تکنیک پس از تولیدی، به کار رفته است؟»

رئیس‌جمهور آمریکا در حالی از خرسندی از این حادثه اطلاعات طبقه‌بندی‌شده آمریکا را لو داد که دولت ایران تأکید کرده است که در این حادثه به ماهواره ایرانی آسیبی نرسیده و دلیل انفجار نیز یک نقص فنی بوده است. «علی ربیعی» سخنگوی دولت در این رابطه گفته است: «انفجار در سکو زمانی روی داده که هنوز ماهواره‌ای به سکو منتقل نشده بود و اساسا حادثه در محل آزمایش بوده است و نه در محل پرتاب.»

 

منبع: انتخاب